Ateveu 2015

IX Mostra de canšˇ d'autor


Falsterbo-Marí, Cesk Freixas i Pau Alabajos, caps de cartell de l’Ateveu 2015

La IX Mostra de Cançó de Cançó d’Autor que organitza l’Associació Cultural Desperta! se celebrarà els dies 4 i 5 de setembre.

Desperta! ha presentat els noms que formaran part del cartell de l’Ateveu 2015 en una festa al Bar Itàlia que ha comptat amb la participació del grup La fera ferotge, que han interpretat les seves versions de temes d’Ovidi Montllor, a qui l’entitat independentista vol dedicar el festival d’enguany, en commemoració dels seus vint anys “de vacances”. Aquest homenatge permetrà sentir les cançons del polifacètic artista d’Alcoi amb diverses veus i diversos accents.

El festival començarà el divendres 4 de setembre. Aquell dia hi actuaran els mallorquins Donallop i els successors del mític Grup de Folk, Falsterbo-Marí. Donallop són Pere Bestard i Joana Pol. Des del 2009, canten a la vida des de Mallorca. En el seu primer disc de llarga durada, #Milestones, obren el seu estil purament acústic a noves sonoritats i textures. Així, les composicions agafen una vessant més complexa però sempre partint del minimalisme pop. Lletres que parlen de les relacions, del pas del temps i de les capacitats de superació humana, creant un conjunt de deu cançons evocadores, que transmeten tota la passió i emoció de Joana Pol i Pere Bestard. Donallop arriben a l’Ateveu després de l’èxit del concert de presentació que van fer a l’Ateveu Vilanoví ara fa un any, en el marc de la seva gira pel Principat de Catalunya i el País Valencià. Falsterbo-Marí és un grup de música Folk format l’any 1999 amb gent provinent de Falsterbo (abans Falsterbo 3) i dels eivissencs Uc. Falsterbo 3 havia format part del mític Grup de Folk. Els seus components han popularitzat cançons tan conegudes com “Paf, el drac màgic”, “L’estranya joguina”, “Quan el sol es pon”, “Flors de baladre”, “Kumbayà”, “No serem moguts”, “Vull ser lliure” i “Les rondes del vi”, entre d’altres. En aquests moments, el grup està format per Montse Domènech, Eduard Estivill i Isidor Marí. Sens dubte, tot un luxe per a l’Ateveu.

Dissabte serà el torn dels alcoians VerdCel i del duet format per Cesk Freixas i Pau Alabajos. VerdCel és un grup musical, multidisciplinari, originari d'Alcoi, que fa ús, principalment, de la cançó d'autor, el rock, el pop i el folk -però també de recursos audiovisuals, plàstics, poètics i teatrals- per expressar emocions i sentiments, i donar la seua visió de la societat actual. Després d’haver publicat diversos discos, VerdCel presentarà a l’Ateveu un treball dedicat íntegrament a Ovidi Montllor. Cesk Freixas i Pau Alabajos són dos dels grans noms de la cançó d’autor en català des de ja fa uns quants anys. Aquesta serà la tercera participació de Cesk Freixas a l’Ateveu i la segona del Pau Alabajos. Aquest cop, però, actuaran conjuntament per presentar-hi un espectacle que ha recorregut de punta a punta els Països Catalans.

Un any més, Ateveu a banda

Com cada any, les dues sessions de l’Ateveu començaran amb l’Ateveu a banda, la secció que l’organització dedica als artistes novells. En aquesta ocasió, hi actuaran el vilanoví David Espinola, el duo Espot i Manyer, també de Vilanova, i els sabadellencs Green Door Van.

Per completar la festa musical, les nits acabaran amb música de punxadiscos, divendres, i amb el tradicional karaoke en català, dissabte.

Els concerts se celebraran en el seu marc habitual, la plaça de l’Assumpció.